Hoe wij tot hier zijn gekomen

Geschiedenis

1848.

Hubert Kremer runt een boerderij aan de Duitse kant van Lemiers. Akkerbouw is de hoofdtak en schapenhouderij een van de grotere neventakken. Het teeltplan bestaat voornamelijk uit granen. Er wordt gestart met veehouderij waarbij de melk naar de nabijgelegen stad Aken wordt verkocht. 

1890.

De volgende generatie dient zicht aan en Dionys Kremer sticht aan de overkant van de beek een Nederlands agrarisch bedrijf: hoeve de Gastmolen. Hij heeft 9 zonen en vanwege de oorlog in Duitsland moeten deze allemaal 3 jaar in dienst. Dat zijn 27 arbeidsjaren. Door te emigreren naar Nederland (hemelsbreed 50 meter), ontlopen ze de dienstplicht. Door een eerdere uitbraak van mond-en-klauwzeer bouwde hij hier al eerder een stal. 

1911.

De zonen van Dionys starten naast hun agrarische activiteiten een aannemersbedrijf. Ze graven grond af en bakken daar bakstenen van. Een van de broers is architect, de anderen steken de handen uit de mouwen en bouwen in Vaals diverse huizen in hun kenmerkende stijl. In 1911 verrijst vlak naast hoeve de Gastmolen een nieuwe boerderij. Dit is de huidige Akkerhof. Hier start de derde generatie, te weten Hubert Kremer een melkveehouderij met fruitteeltbedrijf. De melk wordt zelf verwerkt tot stinkkaas en verkocht op markten in België. 

1944.

Hubert overlijdt en zijn kinderen Adam en Maria nemen de boerderij over. Later zal Maria verhuizen en Adam het bedrijf voortzetten met zijn vrouw Henriëtte. Melkvee en akkerbouw zijn de belangrijkste pijlers van het agrarisch bedrijf. 

1988.

Paul Kremer neemt samen met zijn vrouw José Deusings het bedrijf over van zijn vader Adam. Deze overlijdt in dit jaar plotseling aan hartfalen. Later voegen zij ook gronden uit het ouderlijk landbouwbedrijf van José erbij. Ze concentreren zich vervolgens op de akkerbouwtak van het bedrijf.

1991.

José start met de verkoop aan huis van aardappelen, de basis voor de huidige boerderijwinkel wordt gelegd. Het bedrijf krijgt nu officieel de naam Akkerhof

2000.

Inmiddels doet de 7e generatie zijn intrede. Armand Kremer, de zoon van Paul en José komt in de maatschap en start weer met een melkveehouderijtak. Veehouderij, akkerbouw en boerderijwinkel zijn tot op vandaag de 3 sterke pijlers van de Akkerhof.

2006.

De melkveehouderijtak wordt beëindigd en er wordt overgegaan op vleesvee. Focus ligt op het verder fokken van het ras “Piëmontese”. Dit ras staat bekend om zijn lage cholestorolgehalte en fijndradig vlees. In dit jaar trouwt Armand met Hélène Kremer-Grooten. Zij stamt van een fruitbedrijf en haar passie ligt in het uitbreiden van de boerderijwinkel. 

2010.

Kringlooplandbouw blijft het stokpaardje van de Akkerhof. Alle drie de takken staan in dienst van elkaar. In 2010 wordt een nieuwe veestal gebouwd om ook in de veehouderijtak te kunnen doorgroeien. Het rundvlees wordt vanaf nu direct aan de consument verkocht via de boerderijwinkel.

2014.

Graan is naast de teelt van aardappels het belangrijkste gewas in de akkerbouwtak. Om jaarrond in de eigen voerbehoefte te kunnen voorzien en om opslag en afzet in eigen beheer te hebben, wordt in dit jaar een nieuwe graanloods gebouwd. Er is nu een opslagcapaciteit voor ruim 800.000 kg graan.

2020.

De boerderijwinkel maakt een enorme groeispurt. Door corona komt de groei in een stroomversnelling terecht en breiden team en assortiment snel uit. De nadruk blijft liggen op de verkoop van puur eten en streekproducten. Als beeldmerk voor gezond eten en het effect van goede voeding wordt de winkel ook wel Geluksfabriek genoemd. 

2023.

Met de bouw van een nieuwe website is Akkerhof nu ook online vertegenwoordigd. Welkom, neem gerust een kijkje op deze site.

Een korte samenvatting

Akkerhof in cijfers

0 jaar ervaring
0 koeien
0 hectare land
0 producten
Blijf op de hoogte Volg ons op instagram
Neem contact op
Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies conform regelgeving van de Autoriteit Persoonsgegevens. De cookies worden dus niet gebruikt voor marketingdoeleinden. Bekijk voor meer informatie ons privacybeleid.
Ik begrijp het
Aan het laden...